Guide till sevärdheter och annat värt att veta om Valencia

Valencia är Spaniens tredje största stad och huvudstad i regionen med samma namn. En snabb titt på kartan visar att Valencia ligger på Spaniens östra kust mot Medelhavet, strax söder om Barcelona. Valencia är en vibrerande storstad som växer för varje år och staden sjuder verkligen av liv. Det sägs till exempel att Valencia har det bästa utelivet i Spanien, och det säger inte lite.

Nöjesliv Valencia

Som regional huvudstad och som den tredje största staden i det festglada Spanien kan du enkelt räkna ut att nöjeslivet i Valencia är något alldeles extra. Faktum är att Valencia idag är känt för sitt nöjesliv även utanför Spanien. I Valencia lever man efter mantrat ”vivir sin dormir” (leva utan sömn) och om det är något som verkligen kännetecknar nöjeslivet i Valencia så är det att det startar sent på kvällen och inte avslutas förrän det snudd på är dags att starta en ny dag.

Den största delen av nöjeslivet återfinns i stadens gamla kvarter i centrum. Det finns också platser att roa sig på kring Valencias två stränder. Oavsett vart man tar sig kan man ta del av den gästfrihet som invånarna är kända för.

Den största enskilda händelsen på nöjeskalendariet i Valencia är Las Fallas (Les Falles på valencianska) som går av stapeln mellan den 15-19 mars varje år. I dagarna fem pågår festligheter av stort slag och det är egentligen ingen hejd på nöjesutbudet.

Sevärdheter Valencia

Konst och vetenskapsmuseet i Valencia

Valencia har något för alla smaker. Här finns kulturella sevärdheter i mängder, ett rikt nöjesliv och en utmärkt shopping. Dessutom kan man se fotboll i världsklass när stadens stolthet Valencia CF spelar på Mestalla. Under den senaste storhetsperioden som varade från 1999-2004 så vann man två ligatitlar, UEFA-cupen, en pokal i den inhemska cupen, samt att man nådde finalen i Champions League två gånger (dock förlorade man båda). Här spelade dessutom den gamle 1994-hjälten Joakim Björklund när det begav sig.

Stadens gamla historia gör att det finns en del historiska sevärdheter att se. De flesta av dem ligger centralt (Cuitat Vella) vid floden Turia. De flesta sevärdheter i dagens Valencia är dock hypermoderna.

Valencia är till exempel hem för ett av de största upplevelsecentrumen i världen, Ciutat de les Arts i les Ciènces. Nästan mitt i staden finns biografer med lasershower, ett vetenskapsmuseum, ett musikpalats, en botanisk trädgård, samt den största oceanografiska parken i Europa.

Historia

Valencias historia startar år 137 f.Kr. då romarna anlade en koloni på platsen. Något vidare avtryck gjorde inte kolonin i historieböckerna, men det gjorde morernas intåg år 714 e.Kr. Morerna skapade en välmående stad med stora odlingar (Valencia är än idag en stad känd för sina apelsiner) och staden var en av de viktigaste under flera hundra år.

1094 kom El Cid, morernas betvingare, till Valencia för att försöka återta staden. Han lyckades med detta, men det tog inte många år innan morerna var tillbaka. Den som slutligen återtog staden var kung Jaime I av Aragonien.

Under Medeltiden var Valencia ett kungarike, och ett mycket välmående sådant. Styrkan i riket gjorde att man kunde sätta sig upp mot centralmakten. Det var dock inte populärt hos kung Filip V, som efter det spanska tronföljdskriget, då Valencia stod på habsburgarnas sida, avskaffade stadens privilegier.

Som autonom region i Spanien har Valencia varit självstyrande sedan 1982.

Flyg och övriga kommunikationer

Valencia har utmärkta kommunikationer med alla färdsätt. De spanska snabbtågen AVE trafikerar staden (både från/till Madrid och Barcelona) och staden knyter samman en större mängd motorvägar i alla väderstreck.

Flygplatsen i Valencia, Aeropuerto de Valencia-Manises, ligger omkring milen väster om stadens centrum. Flygplatsen är bas för både större flygbolag och lågprisbolag, vilket gör att det går att flyga både reguljärt och med billigare biljetter till Valencia. Läs tips på billiga flyg.

Vädret i Valencia Valencias klimat är en blandning av ett subtropiskt klimat och ett medelhavsklimat. Det innebär att det är relativt varmt (med svenska ögon mätt) året om. Det är bara december-januari som temperaturen kan gå under tio grader. Säsongen för bad är lång och havet håller minst 20 grader mellan juni-november.

Bostadsmarknaden i Valencia

I skrivande stund har Valencia, enligt officiella spanska siffror, de billigaste priserna i Spanien (på bostäder inåt landet). Det finns flera prisvärda hus och lägenheter till salu runt Valencia i form av bankobjekt. Skriv till info@spanskafastigheter.se om du vill veta mer om utbudet av bostäder i Valencia. Just nu har den spanska storbanken La Caixa, som vi samarbetar nära med, närmare 800 hus och lägenheter till salu i Valencia med direkt omnejd. Priser från 1100 Euro (renoveringsobjekt) och uppåt. Vi kan sätta dig i direkt kontakt med bankens fastighetsmäklare i området. Deras tjänster är helt kostnadsfria och man binder inte upp sig för något. Läs mer om hur det går till att köpa bankåtertag i Spanien.  Obs, banken erbjuder även långtidsuthyrning i Valencia (long stay minst 6 månader). Mycket bra priser.