Guide till Girona i Katalonien – tips på boende och flyg etc.

Girona är en av de största städerna i Katalonien med sina cirka 100 000 invånare. Staden är mycket gammal och här råder ett slags uråldrigt lugn, särskilt i stadskärnans äldre delar som omfamnas av stadsmuren som har anor från Romarriket.

Nöjesliv Girona

Varje stad har en egen personlighet och Gironas personlighet är en av lugn och elegans. Det finns självklart ett brett utbud av kvällsliga nöjen – Girona ligger trots allt i fiestans förlovade hemland – men särskilt hektiskt är nöjeslivet inte.

Nöjesutbudet är relativt utspritt i staden, men mest fokus är på gamla stan och paradgatan Rambla de la Llibertat. Det är vid dessa områden som de flesta barer, restauranger och nattklubbar finns.

Maten i Girona – här ligger ”världens bästa restaurang”

El Celler de Can Roca
El Celler de Can Roca

Utbudet av restauranger av olika slag är mycket stort i staden. Här finns det alltid något gott att äta för alla olika typer av smaklökar och budgetar. Även om Girona generellt sett är något dyrare än de flesta andra spanska städer så är maten på restauranger med svenska mått mätt billig.

Under 2015 utnämnde (vilket anses vara den mest prestigefyllda publikationen i ämnet) den brittiska mattidningen Restaurant El Celler de Can Roca till ”världens bästa restaurang”. Detta var inte första gången restaurangen fått detta epitet heller. Restaurangen anses vara ovanligt kreativ i sin matlagningskonst. Dessutom har vinkällaren över 60000 flaskor i sortimentet! Du hittar El Celler de Can Roca på C/ de San Sunyer.

Girona

Sevärdheter Girona

  • Gamla stan, Barri Vell, ligger på en kulle lite över staden och bjuder på fantastiska kulturella och historiska upplevelser. Det är få andra städer i Spanien som har en sådan välbevarad medeltida stadskärna som Girona och ett område man inte får missa är de gamla judiska kvarteren (Call). Andra givna besöksmål i gamla staden är den antika stadsmuren, den gotiska katedralen och torget Plaça de la Independència.
  • Missa heller inte de arabiska baden som uppfördes redan på 1200-talet, och är mycket väl bevarade.
  • För den som är intresserad av religiös historia är Girona ett måste att besöka. Här finns nämligen alla de religioner som är, eller har varit stora i Europa, bevarade. Innanför stadsmurarna finns spår av judendomen, islam, kristendomen och romerska religiösa byggnader.
  • Den stora promenaden i Girona, Rambla de la Llibertat, är en annan sevärdhet. Följ lokalinvånarna på deras paseo innan middagen och njut av den spanska livsstilen.
  • Staden har länge varit ett utflykts mål för älskande par, och på bron över floden Pont déu Gomez hänger det massor av så kallade ”kärlekslås”.

Kärlekslås Girona

Girona historia

  • Girona grundades av folkgruppen ibererna någon gång före starten av vår moderna tideräkning. Romarna tog sedan över och därefter var, i tur och ordning, visigoterna och morerna stadens herrar.
  • År 785 kom Karl den store med sin armé till Girona, som då gick under namnet Gerunda, och besegrade morerna. Han utropade Gerunda som grevskap i Katalonien och med denna status kunde staden börja växa till att bli en centralort i området.
  • Mellan början av 1200-talet och fram till 1492 var Girona hem för en stor judisk gemenskap och det judiska arvet är fortfarande tydligt i staden. De judiska kvarteren i stadskärnan är givna besöksmål.
  • Under de senare århundradena har Girona, tack vare sitt strategiska läge vid floderna, varit föremål för otaliga belägringar och staden har legat under en mängd riken. Sedan år 1813 har staden dock fått utvecklas i lugn och ro.

Boende Girona

Det vimlar av mysiga hotell i Girona. Överlag är hotellrum mycket prisvärda i staden. Vår mäklare besöker ibland staden med sin fru och bokar då via hotels.com (prisgaranti). Några hotell som rekommenderas är bland annat Ciutat de Girona och Melia Girona.

Vill du hyra lägenhet eller hus Long stay i Girona? Vi samarbetar med en spansk storbank som hela tiden ökar sitt utbud av bostäder för uthyrning i Girona. Priser från 210 € i månaden! Man måste hyra minst 9 månader, men lämnar bara en månads deposition i hyra, så detta är helt klart marknadens bästa priser för uthyrning. Skriv till info@spanskafastigheter.se och ange intresse (ange ditt fulla namn, e-post och telefonnummer).

Flyg till Girona

Girona–Costa Brava Airport är namnet på den flygplats som betjänar Girona och även stora delar av Katalonien som helhet. Flera lågprisbolag flyger till Girona, vilket gör att det är enkelt att hitta en billig flygbiljett till staden. Flygplatsen ligger cirka 13 km söder om stadskärnan. Artikel om billiga flygstolar till Spanien. 
Kommunikationerna med bil är utmärkta norrut och söderut, detta tack vare motorvägen AP-7 (E15). Tips på var du bäst bokar hyrbilar i bland annat Girona. Barcelona ligger cirka 10 mil söderut på kusten. Girona har också goda kommunikationer med tåg och inom kort kommer en station för snabbtågen AVE att vara på plats.

Vädret i Girona

Girona har ett fuktigt subtropiskt klimat med varma till mycket varma somrar och tempererade vintrar. Sommartid (särskilt juli och augusti) kan det bli ordentligt hett och vintertid går temperaturen sällan under nollstrecket.

Bostadsmarknaden i Girona

Vi samarbetar med en spansk storbank som har flera hundra bankobjekt i Girona-provinsen, allt från hus utanför staden till lägenheter i centrum. Priserna överlag i Girona ligger numera på ungefär samma prisnivå som de gjorde 2007, innan den finansiella krisen. Priserna sjönk i området från 2009 till sista kvartalet 2014. Från och med början av 2015 började dock priserna stiga igen något. Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information hus och lägenheter till salu i och omkring Girona.