Guide till Estepona på Costa del Sol – allt från sevärdheter till bostadsmarknaden

Namnet Estepona kommer troligtvis ifrån det moriska ”Astabbuna eller Alextebunna”. Slaget om Estepona var 1342 och 1457 vann Henrik IV av Kastillien staden från morerna. Staden byggdes upp runt en kyrka men förstördes senare och kvar fanns endast kyrkans klocktorn. Det finns dock historiska utgrävningar i staden som sträcker sig så långt tillbaka som romartiden (under Plaza del Reloj). Sedan 1729 har staden egna stadsrättigheter.

Trots sin enorma popularitet bland turister har den gamla kuststaden Estepona lyckats bevara sin charm och andalusiska karaktär. Staden har 70 000 invånare och här finns ett stort utbud av hotell, restauranger (med en traditionell tapas-kultur), shopping och uteliv.

Atmosfären här är något alldeles speciellt. De smala kullerstensgatorna kantas av små butiker och caféer och från husväggarna hänger där växter och blommor i alla dess färger. En rolig sak att nämna är att varje gata har sin egen färg på blomkrukorna. Här är det bättre att gå eller att åka häst än att köra. Dessa gamla, färgstarka kvarter är en fotografs våta dröm.

Kyrkan och orkidé-museet skapar en ny skyline

Att strosa runt i gränderna i Estepona är lugnt och avslappnande. Här ser man de mysiga husen och vart man än tittar finner man apelsinträd och vackra blommor. På Plaza de las Flores, det centrala torget, sitter man omringad av växtlighet och kan avnjuta en kopp kaffe i solen.

Utmed den populära bar- och restauranggatan Calle Real finner man många restauranger som serverar typiskt spanska maträtter. Det finns en hel del ”gömda” bodegas och tapasrestauranger i Estepona som serverar utsökt mat till en billig peng. Fråga den trevliga lokalbefolkningen för tips!

Här finns inga stora shoppingkomplex men utbudet av klädbutiker är stort och det finns allt från budget- till lyxmärken. Hipermercado är den enda stora mataffären och ligger utanför staden. Det finns gott om små mataffärer runt om i staden.

Längst västerut på den långa strandpromenaden ligger Esteponas småbåtshamn.
Här kan man inhandla fisk och skaldjur och det finns ett stort utbud av barer och restauranger. Esteponias gatumarknad återfinns också här och där man kan köpa textil- och lädervaror.

Härifrån utgår man också ifrån om man ska göra utflykter till havs, såsom fiske, båtutflykter och dykning.

Strand-guide Estepona

Det finns en del stränder att välja på i och runt Estepona. Den barnvänliga stranden Playa el Cristo ligger i en vik vilket gör att soltimmarna är många och vattnet varmt. Här finns två strandbarer, badvaktstation och duschar. I centrala Estepona ligger stranden La Rada. Här kan man sitta på en av de många strandbarerna och dricka cava, äta sardiner och paella. Playa el Padron är en annan populär strand där det också finns ett litet köpcentrum med mode- och inredningsbutiker. Puro Beach Club ligger också här och där man kan avnjuta en drink i poolen och äta utsökt mat i restaurangen.

Sevärdheter i och runt Estepona

Det finns en rad olika sevärdheter i Estepona. Bland annat äventyrsparken Parque Selwo Aventura där man får uppleva äventyr, djurliv (djurparken inhyser massor av olika exotiska djur som noshörningar, krokodiler, elefanter etc.)) och natur, Castillo San Louise (slottsruiner från 1400-talet) och en tjurfäktningsarena, som byggdes 1972.

Esteponas botaniska trädgård är väl värd ett besök då den är hem för över 8000 olika orkidéer.

Det alldeles speciella projektet, ”La Ruta de Murale Artisticos de Estepona” (Estepona Route av konstnärliga målningar) är väl värt ett besök. Då staden gärna vill ta fram sina kulturella sevärdheter har man gjort en karta över alla väggmålningar som finns i staden. Denna finns att få på turistbyrån.
Det finns även två statyer som är värda att se ” Monumento a la Peseta”, som är en hyllning till pesetan samt ”Monumento al Turista” en hyllning till turisten.

Sierrea Bermeja (1449 meter) är ett berg utanför Estepona som är en del av en naturpark. Här finns många fina vandringsleder och man kan se vilda bergsgetter som vandrar omkring på de branta klipporna. Här växer också det unika barrträdet Pinsapo.

I det lilla bostadsområdet Cancelada, som ligger mellan San Pedro och Estepona, regerar den typiskt spanska atmosfären året om. Här finns små villaområden, skolor, kyrkor, restauranger och affärer.

En väldigt populär aktivitet är golf. Golfbanorna är många runt omkring Estepona. Några golfklubbar värda att nämna är Atalaya och El Paraiso.

Bostadsmarknaden Estepona – hus och lägenheter till salu

Estepona är för många ett billigare alternativ till dyra Puerto Banus, Marbella. Det hetaste projektet 2019-2020 är Wellingtonia i Estepona. Bra priser för nyproduktion!

Estepona är en ort som är på väg uppåt i popularitet och som ständigt gör många rätt. I slutet på oktober 2017 kom nyheten att man sänker fastighetsskatten för 7 året i rad (17 % totalt sedan den första sänkningen). Sopavgifterna i staden sänks med 10 %, och ägare av elbilar och hybridbilar beviljas ett avdrag på så mycket som 75 %! Detta område är på många sätt och vis ett av de bästa områdena för en investering på Solkusten. New Golden Mile mellan Estepona och Marbella rekommenderas i första hand om man ser till priser och utbud av bostäder.

Skriv till info@spanskafastigheter.se och berätta om vilken typ av lägenhet eller hus du söker i Estepona så återkommer vi med en rapport om de bästa köpen här och nu.

Vi har hundratals objekt i och runt Estepona till salu. Priserna ligger från  75000 € (studios). Det finns också lägenheter med 2 sovrum i staden för under 100 000 €, vilket får anses vara billigt på Costa del Sol. Du kan dock inte vänta dig havsutsikt och bostäder i ett perfekt skick i denna budgetklass. Räkna med att en lägenhet med havsutsikt kostar runt 120 000 € minst. Vill du köpa en bostad med 2 sovrum och havsutsikt i populära Cancelada får du räkna med priser från cirka 225 000 € (det finns dock emellanåt något billigare lägenheter, men det blir allt ovanligare). En lägenhet med 3 sovrum och havsutsikt i Cancelada ligger på ungefär 250 000 € och uppåt.

Vad det gäller bankobjekt i Estepona så är utbudet, som det brukar vara för välmående områden i Spanien, mycket magert. I skrivande stund finns enbart 7 lägenheter och hus i största bankens databas, varav ingen rekommenderas (det finns större fynd att göra i resale-segmentet).

Skriv upp er på vårt nyhetsbrev för västra Costa del Sol här.

Hotell-boende i Estepona

Vill du hyra lägenhet eller hus, eller boka hotell i Estepona? Då rekommenderas främst nedanstående aktörer som har såväl de bästa priserna som utbudet:
Hotels-com rekommenderas pga lägsta pris garanti på hotell
Ska du hyra bil rekommenderas att du läser denna artikel.
De flesta av våra klienter hyr bil i området via billiga Holiday Auto

Läs också:

Billiga flyg till bland annat Malaga (som är flygplatsen du landar på om du ska till Estepona. Den ligger cirka 80 km bort).

Om att hyra hus eller lägenhet i Spanien

Översikt över bästa nyproduktionen på Solkusten

Guide till Costa del Sol

→Allt du behöver veta om att investera i Spanien

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll down to content