Ifachklippan

Guide till Calpe på Costa Blanca

Staden Calpe, eller Calp på valencianska, ligger på kustremsan Costa Blanca strax norr om Alicante. Staden är framför allt en semesterort och turismen är helt klart den mest betydande näringen. Calpe har en fast befolkning på omkring 30 000 invånare, men sommartid dubblas den flera gånger om.

Nöjesliv Calpe

Calpe har ett nöjesliv som är inriktat på att tillgodose turismen. Det gör att staden kanske inte har det mest autentiska nöjeslivet, men självklart finns alla möjligheter att gå på en barrunda för tapas och ett glas cava eller två.

Nöjeslivet är centrerat kring gatorna Pintor Sorolla/Blasco Ibanez men det finns också ett rikare utbud av restauranger och barer kring hamnen och stranden La Fossa-Levante.

Staden är känd för sina fiestas, och man anordnar flera festivaler varje år. Några exempel är julfirandet då de tre kungarna anländer, ”slagen” mellan Morerna och de kristna och den tyska oktoberfesten (!).

Calpe sett från ovan

Sevärdheter Calpe

Calpes historiska sevärdheter är kanske inte så många, men de är klart intressanta. Två höjdpunkter är Els banys de la Reina (drottningens bad) och tornet La Peça.

Fågelskådaren hittar lite av ett paradis i Calpe. Saltslätterna strax öster om stadskärnan och norr om klippan Penyal d’Ifach är hem för en mängd unika flyttfåglar.

Just klippan Penyal d’Ifach är kanske den största sevärdheten alla kategorier. Klippan, som mäter 332 meter över havet, är en imponerande syn vid kustbandet. Historiskt sett har den faktiskt betraktats som en tvilling till klippan vid Gibraltarsund. Utsikten är givetvis fantastisk från toppen men du får vara beredd på att klättringen är lite besvärlig.

Ifachklippan

Calpe historia

Calpes historia börjar, i likhet med de flesta andra städer längs Spaniens kust mot Medelhavet, med ett besök av ibererna. Därefter anlände morerna som sedan härskade fram till år 1290 då kungariket Aragonien tog över staden. Allt sedan dess har Calpe varit en del av den spanska centralmakten.
I början av 1800-talet började fisketurismen få fart och fisket har allt sedan dess varit en viktig näring. Under 1950-talet blev fisket dock akterseglat av turismen.

Kommunikationer, väder, karta och övrig fakta

Det är Alicante som är centralorten i området och det är hit du flyger om du ska göra ett besök i Calpe. Det är omkring 65 km mellan Alicante och Calpe, och resan från Alicantes flygplats tar cirka 2 timmar med buss. En höjdare är annars att ta spårvägen från Alicante (med byte i Benidorm). Spårvägen går precis utmed kustlinjen och bjuder på en magisk utsikt. Vädret i Calpe Calpe har ett varmt och torrt klimat med svala vintrar och heta somrar. Soltimmarna är många och det går utmärkt att bada i havet långt in i oktober.

Hus och lägenheter i Calpe

Calpe är mer exklusivt än exempelvis Torrevieja, och detta märks även i priserna och utbudet. Priserna är generellt sett höga i Calpe och det finn inga bankobjekt (vilket brukar var utmärkande för en välmående spansk stad) i Calpe med omnjed. Vi har dock en hel del lägenheter och hus till salu i området. Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information om dessa bostäder.