Cádiz – reseguide och tips på boende

Staden Cádiz, belägen inte långt från Gibraltarsund i den sydligaste delen av Spanien, räknas som en av de äldsta städerna i västra Europa med en historia som sträcker sig nära 3000 år tillbaka. Den är en av 8 provinser som utgör landsdelen Andalusien, ”Spaniens hjärta”.

Cádiz har idag ett stort fokus på turism. Det är inte bara de otaliga landmärkena och historiska sevärdheterna som lockar. Även stadens stränder och det vibrerande nöjeslivet fungerar som magneter för såväl spanska som internationella turister.

I maj 2016 utsågs denna ort, i en stor internationell omröstning, till Spaniens tredje vackraste kustort (Nerja kom etta). Det är dock fortfarande, av någon outgrundlig anledning, få svenskar som besöker detta fantastiska område.

Reseguide Cádiz

Cadiz in Andalucia, Spain

Nöjesliv Cádiz

Var ska vi börja? Cádiz är en stad där nöjeslivet fullkomligt sjuder, och det året om. Här arrangeras till exempel en av världens mest berömda karnevaler, Los Carnavales. Den går av stapeln i februari varje år och den är verkligen en upplevelse utöver det vanliga.

Påskveckan (Semana Santa) är en annan höjdpunkt på festkalendariet i Cádiz. Sevilla kanske har den mest berömda påskveckan bland alla spanska städer, men Cádiz kommer inte långt efter.

För nöjen andra datum på året är det gamla stan som är centrum. Här finns restauranger, tapas-barer och nattklubbar i mängder. Under sommarmånaderna flyttar nöjeslivet dock ut mot stränderna. Zahara de los Atunes, som är ett gammalt fiskeutsläpp, anordnar under sommaren fest från 2 på natten till tidig morgon, längs den över en mil långa stranden.

Sevärdheter Cádiz

Cadiz historiska kvarterFenicierna, Kartago, romarna, visigoterna, morerna, Kastilien, engelsmännen – Cádiz har haft många herrar genom åren, och alla har de lämnat efter sig rika kulturskatter. Det finns nog ingen stad i västvärlden som har så många välbevarade monument som just Cádiz.

För en snabb genomgång av Cádiz historia är det arkeologiska museet ett bra besöksmål. Här finns artefakter, statyer och mycket annat från feniciernas dagar fram till modern tid. Bland de mest populära landmärkena i staden märks Castillo de Santa Catalina, katedralen i gamla stan (missa inte att klättra upp till toppen på det norra tornet – utsikten är oslagbar!), den romerska teatern samt de många gamla portarna i stadsmuren.

Vid sidan av monument kan Cádiz ståta med några av Spaniens bästa stränder, varav de flesta ligger utmed den västra sidan av den äldre delen av staden. Costa de la Luz, ljusets kust, är känt för sina vackra och orörda sandstränder. Enligt omröstningar bland spanska turister återfinns Spaniens bästa stränder i och runt  Cádiz.

Strand Cadiz

Det finns mycket att se och göra i  staden, men det är främst den väldigt livsbejakande ”mañana”-atmosfären med god mat, dans och fest året runt som får en allt vilja återvända om och om igen.

Billigt boende i Cádiz

Det mesta är billigt i staden och boende är inget undantag. Det brukar alltid gå att få tag på ett billigt hotellrum på plats (såvida det inte är någon av festivalveckorna), men nuförtiden är det ändå billigast att boka via en bokningssida online istället för att boka direkt på hotellet (hur konstigt det än må låta). När vi besöker staden brukar vi använda oss av hotels.com. De har prisgaranti, inga avbokningsavgifter, samt ett gediget utbud, inklusive de äldre delarna av staden. Vill du hyra hus eller lägenhet under längre perioder finns det flera alternativ, inklusive privata sådana.

Vill du hyra long stay (längre än 6 månader) skriv till oss så kollar vi bankernas utbud av lägenheter och hus för långtidsuthyrning. Deras utbud är ännu inte så stort, men har du tur kan du få tag i ett riktigt prisvärt boende.

Mer om bostadsmarknaden i området hittas längst ner i artikeln (för dig som vill köpa lägenhet eller hus i området).

Utflyktsmål nära Cádiz

 

Arcos de la Frontera

Vi rekommenderar ett besök till den högt belägna, närliggande lilla staden Arcos de la Frontera. Staden har vackra gamla byggnader, och är vackert omringad av ett grönskande och böljande landskap. Fantastiska vyer!

Jerez de la Frontera är staden som gett drycken Sherry dess namn. Här återfinns också en världsberömd ridskola (Real Escuela Andaluz del Arte). Under den årliga majfestivalen Festival de Jerez uppträder Spaniens mest berömda Flamenco-artiser.

Sanlúcar de Barrameda har fina stränder, och framförallt Manzanilla-bryggerier (den torraste Sherry-sorten), samt den fina nationalparken Donana. Gillar du fisk bör du besöka någon av de berömda fiskrestaurangerna längs stranden. Passa gärna på att köpa finare Sherry (men den är ändå prisvärd här) i området. Den är riktigt god och len och rund i smaken, och påminner om dyr cognac.

Gillar du att surfa rekommenderas också ett besök i den härliga staden Tarifa. 

Cádiz historia

Cádiz historia börjar för ungefär 3000 år sedan då fenicier från Tyros landsteg på platsen. Anledningen till landstigningen var Cádiz utmärkta läge för transporter på vattnet. Sedan dess har Cádiz faktiskt varit en av de viktigaste hamnarna i Spanien.

Särskilt viktig var hamnen under 1700-talet då Cádiz i praktiken hade monopol på all trafik till och från den nya världen. Varor som kryddor, tobak och guld passerade genom staden som fungerade som en port till Europa. När de amerikanska kolonierna väl bröt sig loss från Spanien var Cádiz inte längre lika relevant.

Flyg och övriga kommunikationer

Flygplatsen i Jerez de la Frontera, cirka 35 km nordost om Cádiz, är den flygplats som betjänar området. Transfern från flygplatsen till Cádiz tar omkring en timme med buss, tåg eller taxi. Kommunikationerna från Sverige är inte särskilt bra, men det går utmärkt att mellanlanda i exempelvis London eller Frankfurt. Både lågprisbolag och traditionella flygbolag trafikerar Jerez de la Frontera. Läs om billiga flyg till Spanien.

Tips på bra sidor att boka hyrbil (för dig som vill åka längs den fantastiska kusten).

Vädret i Cádiz

Cádiz har ett subtropiskt, om inte tropiskt klimat, med höga temperaturer året om. Under juli och augusti är dygnsmedeltemperaturen över 25 grader och under vintermånaderna går temperaturen sällan under 10 grader. Det kan bli olidligt hett under sommaren och för ett besök till staden är det lämpligare att sikta på april-maj eller september-oktober.

Bostadsmarknaden i och runt Cádiz

Märkligt nog så har (enligt en officiell rapport från spanska myndigheter) området högst pris per kvadratmeter på bostäder i hela Spanien. Detta gäller dock inte bankobjekt, särskilt inte i områdena utanför staden. Läs guide till bostadsmarknaden i området.

Vi samarbetar nära med de två största bankerna av det gäller bankobjekt. Det finns fortfarande några bankåtertag i området, såväl hus som lägenheter till salu för riktigt bra priser (det är inte så många internationella investerare som köper här vilket pressat ner priserna).

De områden som har det mesta av det bästa utbudet inkluderar, men är inte uteslutet till, Arcos de la Frontera, Jerez de la Frontera, Medina Sidonia (vilket flera historiker anser vara europas äldsta stad) och El Puerto de Santa Maria. Den sistnämnda staden, Puerto de Santa Maria ligger, på Atlanten-sidan, 10 km nordöst om Cadiz och är främst känt för sina stränder och tjurfäktning. Det var från denna hamn som Columbus andra resa till Amerika hade sin utgångsbas. [Uppdatering november 2019] I denna stad hittas också Andalusiens enda trestjärniga Michelin-restaurang, Ángel Leóns Aponiente.

Skriv till info@spanskafastigheter.se om du vill veta mera om billiga boenden till salu i eller runt Cádiz.