Almería – guide till en av Spaniens mest omväxlande naturområden

Almería ligger i regionen Andalusien i södra Spanien. Stadens namn kommer från arabiskan och betyder ungefär ”en spegel mot havet”. Almería stad ligger verkligen vackert vid havet och den långa sandstranden i centrum är ett givet besöksmål. Staden har överlag en karaktär av lugn och stillhet.

Området är främst känd för den dramatiskt vackra och orörda kustlinjen. Naturen är överlag mycket varierande i området, från bergsmiljöerna i Sierra Nevada till de orörda stränderna vid naturparken Cabo de Gata till öken-miljöer som för tankarna till Amerikas Nevada-öken.

Inte många känner till att Sergio Leones klassiska Spaghetti-westerns med Clint Eastwood i flera huvudroller spelades in i Tabernas-öknen (som till exempel ”Den goda, den onda, den fula”. Det var även i denna unika öken som John Lennon fann inspirationen till ”Strawberry Fields”.

Spansk öken som tagen ur Arizona

Reseguide Almería

Nöjesliv Almería

Almería är ingen nöjesmetropol, men man behöver ändå inte sakna något när det gäller nöjen. Generellt är nöjeslivet avslappnat och vänligt, och det finns betydligt fler lugna barer och restauranger än hippa nattklubbar. Utbudet av nöjesställen är ganska centrerat kring de lite äldre delarna av staden närmast stranden och det är aldrig mer än ett kortare stenkast till närmaste vattenhål. Sikta på katedralen eller Plaza Masnou för att komma rakt in i vimlet.

Sevärdheter Almería

Almería är en stad rik på historiska sevärdheter från morernas tid som härskare. Den mest besökta sevärdheten är La Alcazaba, som är ett större fort uppfört av morerna. Utsikten från fortet är makalös.

Almeria stad

Stadens katedral, som ligger mitt i centrum av den gamla staden, är en annan populär attraktion. Den är byggd i en blandning av gotik och renässans, och är i och med det relativt unik för regionen. Altarskåpet är unikt i sitt slag och bakom det döljer sig graven av den mytomspunne biskopen Villalan.

Almería bjuder också på rika naturupplevelser. Strax öster om stadskärnan ligger naturreservatet Cabo de Gata Nijar som har en mycket intressant natur med en blandning av gömda och glömda vikar och orörda stränder, allt skapat av vulkanisk aktivitet genom årmiljonerna.

Almería historia

Almería grundades av den moriske kalifen Abd-ar-Rahman III år 955 e. Kr. Syftet var att stärka försvaret samtidigt som staden skulle fungera som en viktig hamn. Under Abd-ar-Rahmans styre blomstrade staden och den positiva utvecklingen fortsatte fram till slutet av 1140-talet då staden föll efter en lång tid av attacker från bland annat katalaner och franker.

1500-talet var en dyster tid för Almería. Ett antal jordbävningar skakade området och år 1522 ödelades nästan hela staden. Sedan följde år av härjningar av berber. Det var inte förrän under 1700-talets första del, då man fann järn i marken, som Almería kunde börja utvecklas i positiv riktning igen.

På senare år har Almería blivit en slags huvudstad i vad man lite elakt kallar för Costa Plastica. De många soltimmarna per år gör staden med dess omgivningar utmärkt för odling och idag finns mil efter mil av växthus längs kustlinjen.

Området har också en mycket uppskattad matkultur och 2019 blev Almeria utnämnt till ”Spaniens gastronomiska huvudstad”. Framförallt utmärker man sig på fisk- och skaldjursrätter. Här får man också fortfarande en gratis tapa när man beställer en öl, som i det gamla Spanien.

Kommunikationer och boende

Almería Airport är den fjärde största flygplatsen i Andalusien och den trafikeras både av inrikes och internationellt flyg. Något direktflyg från Sverige finns dock inte (vilket gör att det kommer ta ett tag innan detta område kan ta upp kampen med Costa del Sol). Kommunikationerna till och från flygplatsen är dock utmärkta i och med att den ligger nästan direkt på motorvägen A7. Det tar strax över 2 timmar med bil från flygplatsen i Malaga. Läs mer om flyg till Spanien. Tips på billiga och bra biluthyrningsfirmor. 

Hotels.com har det bästa och billigaste utbudet av hotellrum i och runt Almeria.

Vädret i Almeria

Almería har ett mycket torrt och varmt klimat. Antalet soldagar per år räknas understiger sällan 320 stycken och nederbörden är minimal. Strax norr om Almería råder faktiskt ett ökenklimat. Under sommarmånaderna är det mycket varmt och det är mer behagligt att besöka staden under våra svenska vår- och höstmånader.

Det finns otaliga vackra, även orörda, stränder att utforska i området. Nedan Playa de Los Genoveses.

Om olyckan är framme – viktiga telefonnummer

  • Det svenska konsulatet ligger i Almeria, närmare bestämt på Calle Rueda López No. 13-3004004 ALMERÍA
  • Telefonnummer till konsulatet: +34 950 277 215
  • Sveriges ambassad i Madrid +34 917 02 20 00
  • Nödnumret i Spanien är det samma som i Sverige: 112. 
  • Om du behöver kontakta polisen via telefon ring 091

Bostadsmarknaden i Almería – billiga hus och lägenheter

En del tror att Almería kan komma att bli ”det nya Nerja” i framtiden. Det vill säga, en ort längs kusten i Andalusien som är populär bland såväl semesterfirare som investerare som letar bostäder för uthyrning. Anders Larsson, vår huvudmäklare, säger dock att han visserligen gillar området (hans fru är därifrån så han besöker området ofta), men att det fortfarande är ”för dött under vintern” för att kunna ta upp konkurrensen med investerarnas favorit Nerja, om någonsin.

San José. Den lilla fiskebyn har blivit alltmer populär tack vare sina orörda stränder och fördelaktiga läge i den magiska naturparken Cabo de Gata. San José är en del av kommunen Níjar, och har cirka 800 invånare, vilket tredubblas på sommaren. Bostäderna i San Jose Cabo de Gata harmoniserar med parkens naturliga miljö. Små byggnader med vita väggar, som regleras av planlagstiftning inne i reservatet. Vissa hus har utsikt över havet från klippor som omsluter mitten av byn, med en spektakulär utsikt över havet. Detta är en pärla för dig som gillar orörda stränder och vikar, och det genuint, lugna, spanska livet.

Roquetas De Mar ligger ungefär 2 och en halv mil söder om provinsens huvudstad Almería. Roquetas De Mar är en före detta fiskeyby som numera är en populär badort. Priserna på bankobjekt här är också fortfarande riktigt bra och Roquetas De Mar är ett prisvärt alternativ till dig som vill ha bostad i södra Spanien, men tycker priserna på östra Costa Del Sol blivit för höga, och massturismen för utbredd kring Marbella och Fuengirola.

Mojácar är också ett intressant alternativ. Mojácar ligger vid foten av ett berg, cirka en timmes bilfärd från Almería stad. Staden är känd för sina rika historia, sina rena stränder och sina två fina 18-håls golfbanor.

info@spanskafastigheter.se

Video-guide Almeria, ”Europas soligaste stad”: