Alla Hjärtans Dag present? Tips på romantisk spansk stad och så här firar spanjorerna

Alla Hjärtans Dag infaller år 2024 onsdagen den 14 februari. Cirka 60 procent av alla svenskar firar numera denna högtid och de flesta har ingen aning om vad de ska köpa, förutom en tulpan eller två. Resor fungerar dock alltid mycket bra. Precis innan pandemin slogs det rekord med bokning av resor som present. De mest bokade destinationerna är städer som New York, Barcelona och Paris – samt förstås resor till solen!

Flera hotellaktörer brukar varje år köra en stor hotellrea. Priserna på bokningar av hotell är sänkta med upp till 40 procent fram till slutet av februari. Detta brukar vara kutym men reorna har inte förekommit på samma sätt sedan pandemin och vi får se vad som händer 2024 och framåt. Bland annat brukar hotell i Madrid, Valencia och Barcelona ingå i rean. Hur som helst är det på många håll i Spanien billigare än vanligt att boka hotell just nu.

Den stora resetrenden 2024 är dock att man hellre bokar en lägenhet eller hus och upplever destinationen som om man tillhörde lokalbefolkningen.

Hästdroska

Nu vill den kvalitetsmedvetna resenären hellre bo lite mer avskilt, i en fräsch bostad med eget kök och pool, i ett genuint område. Vi skulle föreslå, att om du verkligen vill bjuda din käresta på något alldeles extra bokar en resa framåt våren till vår favoritstad på Solkusten, Nerja. Om du bokar ett boende på kusten via någon av firmorna går det dessutom att beställa extra romantiska tillägg, som till exempel att det står en bukett blommor och champagne och väntar på er vid ankomsten. Nerja överlag är en romantisk stad, med många mysiga restauranger längs kullerstensgatorna, hästdroskor, fina och lugna stränder, promenadstråk upp mot bergen, etc.

Här bokar ni billiga flyg till Costa del Sol, och övriga Spanien.

Hur firar man Alla Hjärtans Dag i Spanien?

Sankt George är som en andra Alla Hjärtans Dag

På ungefär samma sätt som i Sverige, samma datum och med blommor och besök på fin restaurang. Dock firar man ytterligare en ”kärestas dag”, Sankt Georges dag, den 23 april.

Tips på presenter Alla Hjärtans Dag.

Vi pratar förstås om samme Sankt George som dödade drakar för att rädda den vackra prinsessan och som scouter världen över har som skyddshelgon. I Katalonien kallas denna dag La Diada de sant Jordi, eller El dia de la Rosa (rosens dag) och är en officiell helgdag.

Det var på 1900-talet som en bokhandlare slogs av att just detta datum (fast olika år) så dog de kända författarna Josep Pla, Miguel Cervantes och William Shakespeare, så denna dag är verkligen väl värd att fira med en ros, eller varför inte med klassisk bok som present?