Lloret de Mar – boende, sevärdheter, bankobjekt etc.

Lloret de Mar är en klassisk semesterort på Costa Brava i norra Katalonien cirka 70 km från Barcelona. Det spanska namnet på kusten kan i det närmaste översättas med svenskans ”vild” och denna del av Spaniens kust mot Medelhavet är en kuperad historia med en fantastisk natur där vindlande bergsområden blandas med sköna sandstränder. Precis invid stadskärnan ligger två långa strandremsor och inåt land breder bergssluttningarna ut sig.

Lloret de Mar var från början ett fiskesamhälle, men genom Francos försorg byggdes orten på 1950-talet ut till att bli en semesterort. Det tog faktiskt bara ett par år för Lloret de Mar att sättas på kartan. Idag har Lloret de Mar omkring 40 000 invånare, men under högsäsongen fyrdubblas (minst) antalet invånare på orten.

Lloret de Mar skyline

Nöjesliv Lloret de Mar

Lloret de Mar har haft över 50 år på sig att bygga upp ett nöjesutbud av rang för sina besökare och idag finns något för alla smaker på orten. I centrum för de flesta besökare är stränderna Sa Caleta och Lloret, men det ska sägas att Lloret de Mar också är en semesterort av lite mer elegant snitt. Här finns till exempel teatrar, exklusiva restauranger och även ett casino. Om det är ett mer modernt (och hektiskt!) uteliv som lockar gör Lloret de Mar dig inte besviken. Samtidigt kan man mycket väl gå ut bara för en kaffe eller en cava på ett mysigt café.

Staden anordnar också, det vore väl ingen spansk stad annars, ett flertal festivaler och karnevaler under året. Den största, årligen återkommande, festivalen är när man firar Santa Cristina 24 juli.

Sevärdheter Lloret de Mar

La-dona-Marinera (fiskarhustrun)Skulptören Maragalls konstverk La Dona Marinera (fiskarhustrun) är en symbol för staden. Hon är vänd mot havet och frågan är om hon vinkar farväl till sin make eller om hon välkomnar honom hem. Det är upp till besökaren att avgöra!

 

Andra sevärdheter i Lloret de Mar är slottet D’en Plaja, som ligger precis vid slutet av stranden Sa Caleta, promenaden Mossèn Jacint Verdaguer, med stadshuset i fonden, och den gotiska kyrkan Church of Sant Romà.

Sevärdheter Lloret de Mar

Missa heller inte att besöka Santa Clotilde-trädgårdarna som ligger vackert placerade på toppen av en klippa. Dessa trädgårdar är ett utmärkt monument för den intellektuella och estetiska våg som sköljde över staden under början av 1900-talet. Inspirationen till trädgårdarna hämtades främst från den italienska renässansen.

Santa Clotilde trädgårdarna

Boende Lloret de Mar

I denna stad finns det massor av bra boenden att välja på. Allt från lyxhotell till standard-hotell och Bed & Breakfast, samt lägenheter och hus för uthyrning . Oavsett vilken typ av boende du söker i området hittar du det billigaste alternativet på Hotels.com. 

Vi samarbetar också med storbanken La Caixa som har ett 50-tal bostäder för långtids-uthyrning i Girona-provinsen i skrivande stund. Ingen av dessa ligger dock direkt i centrala Lloret de Mar. Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information (long stay-priser gäller vid bokning minst 9 månader). Läs mer nedan för information om att köpa hus eller lägenhet i området.

Lloret de Mar historia

Lloret de Mars moderna historia går kanske bara tillbaka omkring 50-60 år, men orten har anor som går betydligt längre tillbaka. Som så många andra orter på dagens Costa Brava, anses nämligen även Lloret de Mar ha grundats av romarna. Det är också förmodligen romarna som har gett orten dess namn. Lloret anses komma från latinets ”lauretum” (lagerblad).

Under många hundra år var Lloret de Mar en ganska sömnig fiskeby, men det hela ändrade sig på 1700-talet då hamnen fick en större roll att spela. Till stor del var det rika spanska återvändare från Sydamerika som stod för stadens blomstring. Hamnen finns inte längre kvar, men på vissa platser på orten finns så kallade garriga-hus som minner om den blomstrande epoken.

Kommunikationer – flyg

Lloret de Mar ligger vid kusten i nära anslutning till motorvägen E15 (Girona–Barcelona) och endast cirka 30 km från Girona Costa-Brava flygplats. Läs guide till Girona. 

Hyrbilar är billiga, som sig brukar i Spanien. Här bokar du billigast hyrbil online redan innan ankomst.

Det går flertalet flyg, bland annat lågprisflyg, till Girona från såväl Sverige som Danmark och Norge. Det är också populärt med bussresor till Lloret de Mar från olika orter. Läs våra tips på billiga flyg till Spanien.

Vädret i Lloret de Mar

Lloret de Mar har ett medelhavsklimat som påverkas kraftigt av havets temperatur. I korthet kan man säga att vädret är behagligt med svenska sommartemperaturer på våren och hösten och med spanska mått mätt behagliga temperaturer på sommaren. Lloret de Mar är, i motsats till många orter på sydkusten, inte olidligt hett under juli och augusti.

Bostadsmarknaden Lloret de Mar

Området har en stor koncentration av lyxvillor och dyrare lägenheter. Prisnivån överlag är tyvärr ganska hög på hus och lägenheter här, men de goda nyheterna är att det fortfarande finns några prisvärda bankobjekt i och omkring Lloret de Mar. I skrivande stund finns det lägenheter till salu (bankåtertag) från 50 000- 100 000 €. Skriv till info@spanskafastigheter.se för mer information om dina möjligheter till att köpa en prisvärd semesterlägenhet i Lloret de Mar. Möjlighet till lån upp till 90 %. Kort reseguide (video)