Guide till Mijas – sevärdheter – väder – bostadsmarknaden

Det kommunala distriktet Mijas är indelat i tre olika områden. Byn Mijas Pueblo, som är en traditionell bergsby några kilometer inåt landet. Mijas Costa, en 12 kilometer lång kuststräcka där de mer moderna och internationella städerna Cala de Mijas och Las Lagunas ligger.

I denna guide går vi igenom olika områden i Mijas, stränder, sevärdheter, väder, etc. Vi skriver också några rader om läget på bostadsmarknaden. Skriv till info@spanskafastigheter.se om du har funderingar över att köpa bostad i området.

Guide Mijas

Mijas Pueblo

428 meter över havet ligger den lilla juvelen Mijas Pueblo inbäddad i ett berg på spanska solkusten. I denna lilla andalusiska vita by vandrar man genom smala och trånga kullerstensgator och man kan förstå varför det har varit så populärt att bosätta sig här genom åren. Byn är hem till många konstnärer och författare som bosatt sig här för det behagliga klimatet och det lugn som råder här.

Byn har 7 500 invånare där mestadels är spanjorer, engelsmän och andra nationaliteter. Då nationaliteterna är många finns här ett turistcenter där man kan vända sig till om man inte kan prata spanska.

Trots de stora turistströmmarna har Mijas Pueblo lyckats behålla sin traditionella andalusiska charm och livsstil. Här har lokalbefolkningen en stor passion för fest och en skön och avslappnad ’mañana’ – attityd till livet.

Det finns en rad saker att se och göra i Mijas Pueblo
Den populäraste turistattraktionen är den ovala tjurfäktningsarena. Den byggdes 1900 och är en av Spaniens minsta tjurfäktningsarenor. Idag används den för hästuppvisning och tjurfäktning. Biljettpriserna varierar beroende på om man sitter på skugg- eller solsidan, där skuggsidan är dyrast.

Andra populära sevärdheter är flamenco, Casa Museo, Virgen de la Peña (Mijas skyddshelgon), Shrine of Calvario (kapell), La Muralla (kyrka), Parque Acuatico Mijas (vattenland) för att nämna några.

Att ta sig hit gör man lättast genom att hoppa på bussen från Fuengirola.
Bussfärden tar cirka 20 minuter och kostar €1.50.

Mijas Costa och La Cala de Mijas

Den 12 kilometer långa kuststräckan Mijas Costa är den del av Mijas som är mer modern än traditionell. Semesterbostäderna här är många, allt från små lägenheter till enorma villor. Det finns två stora bostadsområden (där många svenskar också äger bostad), Sitio de Calahonda och Riviera del Sol. Här trängs barer och restauranger med golfbanor, idrottsanläggningar och stormarknader.

Mijas Costa har många olika sandstränder att välja mellan och strandlivet här erbjuder en rad olika vattensportsaktiviteter som, vindsurfing, wakeboarding, vattenskidor etc.

Den längsta stranden, Calahonda, är 4 500 meter lång och 25 meter bred. Det är en väldigt populär strand som ligger precis vid staden Calahonda. Utbudet av restauranger och barer är många.
Är man ute efter en strand med mindre liv och rörelse är stenstranden El Cabo Rocoso ett bra alternativ. Här finns endast en liten kiosk och ett uthyrningsställe för vattensportsutrustning.
Några andra stränder att nämna är Playa la Cala de Mijas, Playa del Chaparal (nudiststrand), El Faro och El Charcon.

Mitt i Mijas Costa ligger La Cala de Mijas. Förr tiden vad det en gammal fiskeby och trots dess popularitet lever den andalusiska charmen fortfarande kvar. La Cala de Mijas är ett populärt semesterboende för britter, vilket har gjort att invånarantalet har ökat kraftigt de senaste åren.
Här finns det gott om restauranger, barer, skolor, postkontor, bibliotek, affärer och kulturcenter. Varje onsdag och lördag kan man besöka stadens populära gatumarknad, El Barratillo där man kan hitta allt från kläder och keramik till blommor och grönsaker.

Den 25 juli varje år anordnas en stor festival i La Cala. Hela byn förvandlas till en stor fest där man kan dricka gott traditionellt vin, äta sagolika tapas, dansa och lyssna på lokalmusik.

Under de heta sommarmånaderna, juli och augusti, förvandlas lördagskvällarna i La Cala till något magiskt. Promenadstråket blir en scen för klassisk musik och flamenco där förbigående blir åskådare. I bakgrunden ser man det gamla vakttornet i Torre Vieja och månen som vackert reflekteras i havet. Firandet av Noches de Luna y Playa har börjat.

Las Lagunas

I Las Lagunas bor ungefär hälften av Mijas befolkning. Staden är livlig, modern och kommersiell. Stadens centrum byggdes på mindre än 30 år och här finns ett stort utbud av affärer restauranger, barer och en väldigt populär teater. Staden är en knutpunkt för att lätt ta sig vidare till Mijas Pueblo, Mijas Costa, Fuengirola och Malagas flygplats.

Mijas väder

Mijas har likt de andra orterna på västra Costa del Sol ungefär 325 soldagar om året.

  • Våren är relativt varm och medeltemperaturen i mars är 14 grader, och medeltemperaturen i maj är högre än den svenska högsommaren, då den håller 19 grader. Det faller några spridda skurar regn under våren, men regnet är sällan ihållande eller kraftigt.
  • Sommaren är varm, men det blir sällan olidligt på grund av havet. 22 grader i juni, 26 i juli och 30 eller varmare i augusti (många spanjorer tar då semester på svalare breddgrader). I genomsnitt är det fler än 11 soltimmar per dag under sommaren. Det blir också, som oftast, något svalare på nätterna.
  • Hösten är golfarnas favorit-årstid i området då sommartemperaturerna håller i sig länge. 23 grader i september, 19 i oktober och 15 i november (dagtid är dock temperaturen att jämföra med Sverige i juni/juli, men kvällarna kan bli ganska kyliga).
  • Vintern är långtifrån lika kall som på nordliga breddgrader. Den kallaste månaden är januari med en medeltemperatur på 12 grader, och december och februari ligger på runt 13 grader.

Bostadsmarknaden Mijas – hus och lägenheter till salu

Just nu byggs det 2 spännande nya projekt med hus och lägenheter i Mijas-området:

Miljövänliga radhus och hus i La Cala de Mijas.

Nyproducerade hus och lägenheter i La Cala.

Det står också fortfarande en hel del tomma bostäder i området sedan krisen, hus och lägenheter i olika prisklasser. Då det som sagt står mycket tomt i kölvattnet av krisen är priserna generellt sett lägre än på övriga Solkusten. Dessa bankåtertag ligger dock vid motorvägar etc. och rekommenderas inte överlag (det finns dock undantag, men det mesta av det bästa har redan sålts av).
Oavsett vilken typ av bostad du är intresserad av i Mijas, skriv till info@spanskafastigheter.se så återkommer vi med mer information.

Skriv upp er på vårt nyhetsbrev för västra Costa del Sol här (Marbella, Mijas, Fuengirola, etc.)

Missa inte vår stora artikel om att investera i bostad i Spanien.

Läs också:

Guide till Costa del Sol.

Om att hyra bil i Spanien.

De mest prisvärda projekten med nya hus och lägenheter på Costa del Sol.

Boka billigast flyg till Spanien.

Billiga hotell i bland annat Mijas.

Hyr bostad, inklusive långtidsuthyrning i Spanien.

Hus och lägenheter till salu på Costa del Sol (senast tillagda i fallande ordning).