Grotthus – människans äldsta boendeform har blivit prisvärt, ekologiskt och trendigt

Exempel på grotthus med två våningar
Exempel på grotthus med två våningar

Vi kan nu även lägga grotthus till vårt redan breda utbud av bostäder i södra Spanien. Vi vet ännu inte hur stort intresset är här i Sverige för denna typ av boende, men grotthus växer i popularitet hos bland annat britterna då de anses exotiska och prisvärda – ett spännande alternativ som permanent boende eller semesterhus i Spanien.

Grottboende kanske för tankarna till Hedenhös, men faktum är att grotthusen är ljusa, moderna och stilrena och utrustade med moderna bekvämligheter, såsom el, vatten, kabel-tv och avlopp.
De är inte bara prisvärda utan ekologiska också, med låga driftskostnader. Husen kräver mycket lite värme på vintern och ingen luftkonditionering på sommaren.

Intresset för grotthus växer i såväl Spanien som utlandet

Ett av de mest populära områdena för moderna grottmänniskor är den härliga byn Galera i Andalusien, bara en timme från Granada. Vår samarbetspartner erbjuder dock denna spännande boendeform över hela norra Andalusien. Majoriteten av grotthusen i Spanien återfinns i byarna kring Altiplano, högplatåområdet i Granadaprovinsen. De flesta grotthemmen började huggas ur bergssluttningar av mjukt gips- och kalksten för 200 år sedan och erbjöd ett billigt boende för fattiga lantbrukare, men grottorna övergas i samband med urbaniseringen i mitten av förra seklet. Nu är det dock vanliga spanjorer och välbeställda nordeuropéer som söker lugnet och det naturliga, mer miljövänliga boendet som börjat befolka grottorna igen.

Ett ekologiskt och ekonomiskt boende

Att köpa ett grotthus är ett billigare och smidigare sätt att spara energi och bevara miljön. Grotthusen är i sig miljövänliga, men det går också att beställa fullt ekologiska boenden i grottor som till exempel inreds med återvunnet byggnadsmaterial, solpaneler, vindkraftverk, etc. Priser på helt ekologiska grotthus ligger på 110, 000 Euros och uppåt. De billigaste alternativen i övrigt kan hittas för under 40, 000 Euros. Det finns även renoveringsobjekt för 25, 000 Euros. [caption id="attachment_1276" align="alignnone" width="300"]De flesta grotthus har öppen spis De flesta grotthus har öppen spis[/caption] Grottbostäder utnyttjar befintliga naturresurser för att skapa en unik typ av troglodytiska fastigheter, vilket gör att de kan vara vattentäta och kunna behålla en mer eller mindre jämn temperatur året runt på grund av de naturligt isolerande egenskaperna hos tjocka, omgivande berg vilket gör dem svala på sommaren och varma under vintern. Utöver minskade energikostnader kan bidrag, upp till 35 %, erhållas i vissa fall från kommunerna för kostnaderna för att installera förnybar solenergi. Många upplever grotthusen som magiskt fridfulla och behagliga – en boning där stressen hålls på avstånd och sömnen är oslagbart djup! Vill du veta mer eller anmäla intresse för en visningsresa skicka e-post till info@spanskafastigheter.se. Vi sköter den inledande kontakten med den brittiska förmedlaren och bistår med hjälp så länge ni känner ni behöver oss i processen. Vi har också (på engelska) material i PDF-fomat vi kan skicka till er via e-post.
Artiklar om grotthus i Daily Telegraph, och New York Times
Exempelbilder: [gallery] Andra annorlunda koncept vi erbjuder är Modulhus och möjligheten att Hyrköpa såväl lägenheter som hus och kommersiella byggnader. Läs också om vårt övriga utbud av bostäder i Spanien.  


Publicerat

i


Etiketter: