Barcelona – guide till sevärdheter och andra tips

Hans Christian Andersen hade följande att säga om Barcelona redan 1862, och hans ord är lika sanna idag som för 153 år sedan: ”Vi korsade vida gator, med byggnader som liknade palats. På La Rambla var butikerna väl upplysta och det var rörelse och liv … Jag beslutade mig för att inte lägga mig, även om jag ville det, så jag kunde gå upp tidigt och kontemplera, under dagtid, denna stad, okänd för mig: Barcelona, Kataloniens huvudstad”.

Barcelona är fortfarande Kataloniens huvudstad och numera den näst största staden i Spanien. Staden ligger vackert vid Medelhavet med högre berg i fonden och längs havet breder fina sandstränder ut sig. Barcelona är idag en turistort av hysteriska mått (faktum är att man nyligen infört restriktioner på uthyrning av bostäder för att dämpa turismen något) och i Europa är det bara Rom och Paris som har fler besökare årligen.

I denna guide till staden går vi igenom allt från sevärdheter och shopping till hotellerbjudanden och allmänna tips på vad man inte bör missa, och vad man bör undvika etc.

Barcelona-guide

Nöjesliv Barcelona

Barcelona, som så många andra stora spanska städer, sover verkligen aldrig och det är aldrig folktomt på paradgatan La Rambla (miss inte världens mäktigaste matmarknad La Boqueria) med omnejd. Kort sagt kan Barcelona ståta med det kanske mest vibrerande nöjeslivet i hela Europa.

Som den storstad Barcelona är, finns egentligen inget centrerat nöjesliv utan utbudet av restauranger, barer och andra nöjesställen är utspritt i staden. Några tips är dock stadsdelen Barceloneta, som har ett rikt utbud av bra restauranger med fisk och skaldjur på menyn, samt Port Olímpic, som är ett område med både restauranger, pubar, barer och nattklubbar. Notera är att dessa områden har ett stort fokus på turister och för en mer autentisk känsla av Barcelona kan det vara en idé att besöka andra delar av staden, som till exempel stekheta El Born!

Tips: i motsats till de flesta andra spanska städer så får man inga gratis tapas när man köper något att dricka på en bar. Vill du ha något att äta får du beställa det separat. Vissa barer har bufféer, som man visserligen kan plocka så mycket man vill av, men förr eller senare kommer de till ditt bord med notan.

Sevärdheter Barcelona

La sagrada familiaDen sevärdhet som Barcelona kanske är mest känd för, basilikan La Sagrada Familia, är belägen i stadsdelen Eixample, cirka tre kilometer från stadskärnan. La Sagrada Familia är en säregen syn och basilikan är ett givet besöksmål.

La Rambla är den perfekta startpunkten för en sightseeing-tur i Barcelona. Gatan, som är en sevärdhet i sig, går från Columbusstatyn vid hamnen, genom torget Plaça de Catalunya och ytterligare någon kilometer norrut genom staden.

Längs med La Rambla ligger flera av de mer spännande stadsdelarna. Barri Gòtic, Barcelonas gamla stad, är en brokig och charmig plats med mycket att se. La Ribera, som är hem för Picassomuseet, är ett annat landmärke.

En annan säregen sevärdhet är Parc Güell i norra delen av staden.

Parc Güell

Barcelonas playa, som sträcker sig från Barceloneta till Fórum, skapades i samband med OS 1992. Innan dess var området känt som ”Barcelonas Manchester”och var ett av de större, gamla industriområdena i världen. Man rev dock helt sonika alla industribyggnader och dumpade dem i havet, och fyllde därpå området med sand, solstolar, volleyboll-planer, duschområden, cykelleder och chiringutios (strand-restauranger). En riktig solskenshistoria. Stränderna är för övrigt renare än vad ovanstående anekdot får dem att framstå som…

Att gå och se FC Barcelona på mäktiga Camp Nou är en annan sak du inte får missa om du besöker Barcelona. Det är faktiskt ganska enkelt att få tag på biljetter eftersom det sällan är fullsatt.

Museum i Barcelona

Oh! Picasso
Picasso-målning

Picasso-museet har verk från konstnärens tidiga, och enligt många mest spännande, period.

Om inte Pablos surrealistiska tavlor är din grej besök det katalanska museet, som bland annat har en världsberömd samling av konst från den romerska tiden.

På Barcelonas historiska museum har man bland annat en rik samling av romerska artefakter.

Det museum som, enligt oss, mest sticker ut i staden är dock det maritima muséet, som är världens bäst bevarade medeltida skeppshamn.

Du som älskar choklad måste besöka choklad-muséet Museu de la Xocolata som berättar historien om choklad – från Aztek-riket till Europa, via Barcelona – hamnen där chokladimporten började 1528.

Barcelonas historia

  • Barcelona har en mytisk historia samt en mer vetenskapligt bevisad dito. Enligt myten var det Karthago (en framstående kultur, med huvudsäte i norra Afrika, som sedermera förstördes helt av Romarriket) som grundade staden omkring år 236 f. Kr. Historikerna menar dock att det var romarna som anlade staden, detta på en stadsbyggnad som uppförts av ibererna.
  • Barcelona blev ett grevskap under Wilfred den hårige år 878 och genom detta blev staden ett administrativt center i Katalonien. Med Aragoniens och Kataloniens sammanslagning vid år 1150 förstärktes Barcelonas ställning ytterligare och staden har varit en centralort för hela Medelhavsområdet sedan dess.
  • Tittar vi på den mer moderna historien var Barcelona en av de första industristäderna i Spanien och det var den framväxande bomullsindustrin under 1800-talets första hälft som satte staden på kartan. Under inbördeskriget var Barcelona huvudstad för republikanerna i striden mot Franco. Motsättningarna, som förstärktes under denna period, mellan Madrid och Barcelona lever kvar än idag, inte minst då när städernas 2 största fotbollslag drabbar samman i ”El Clásico”.
  • Konsthistorien är rik i staden, och det var här som Picasso hade sin storhetsperiod, även om han föddes i Malaga, och senare flyttade till Paris. Kataloniens stora son vad det gäller konst är dock Salvador Dalí (hans museum ligger i födelsestaden Figueres, 2 timmar norr om Barcelona).
  • Casa Batllo av GaudiVad det gäller arkitektur har Barcelona producerat ett flertal historiskt framstående arkitekter, och då tänker vi framförallt på Antoni Gaudi – världens kanske mest framstående arkitekt någonsin. Hans byggnader, parker och monument präglar hela Barcelonas stadsbild, inte minst då hans stora vision la Sagrada familia. Denna enorma och fantastiska basilika planeras (även om det inte är någon som riktigt förstår hur det ska gå till) vara helt färdigbyggd år 2026, 100 år efter Gaudis död.

Shopping i Barcelona

Detta är tveklöst en av de bästa städerna i världen för shopping. Här finns allt från små butiker med kryddor, olivoljor och viner till exklusiva flaggskeppsbutiker för de största modehusen. Bäst är dock ändå staden på heminredning och konst.

Shoppingkvarter du bör besöka är Barri Gótic och Placa de sant Josep Oriol. Om du gillar stora varuhus och kedjor vandra nedför gatan Avinguda Portal de l’Angel. Här återfinns Zara, El Corte Inglés och alla andra stora spanska kedjor. Om du gillar att shoppa där lokalbefolkningen shoppar (i alla fall de mest trendiga) besök kvarteret El Born. Många gator där kantas visserligen av tråkiga butiker för turister, men om du går in på sidogatorna hittar du en hel värld full av riktigt häftiga, udda butiker.

Undvik turistkvarteret Carrer de la Portaferrissa som ligger mellan katedralen och Las Ramblas.

Boende i Barcelona

Visserligen är staden dyrast i Spanien, men det finns ändå en hel del billiga boenden i Barcelona. Boka dock i god tid, särskilt under sommaren.

Tips 1: dyrare hotell som annars riktar sig mot affärsmän är generellt sett billigare under sommaren och under helger. Här är en länk med de bästa erbjudandena på hotell i staden just nu (hotels.com). De har även ett fint utbud av semesterlägenheter och villor.
Tips 2: vill du bo lite lugnare och inte störas av de festande nattmänniskorna, bör du hellre begära, när du bokar, ett rum som är ”tranquilo” (lugnt) och inte ”con vista” (med utsikt). Detta gäller i synnerhet de lite billigare hotellen.

Vill du hyra lägenhet under en längre period (minst 6 månader) i staden? Vi samarbetar med en av Spaniens största banker, som har sitt huvudkontor i just Barcelona. De har sedan några år tillbaka börjat hyra ut lägenheter till ett mycket bra pris för långtidsuthyrning (long stay). Skriv till info@spanskafastigheter.se så återkommer vi med mer information.

Flyg och övriga Kommunikationer

Flyg landar på el Prat Kommunikationerna med flyg från Sverige till Barcelona är utmärkta och du kan flyga både reguljärt och med lite mer billiga flygbolag. Med reguljärflyg landar du på Barcelona-El Prat International Airport. Från denna flygplats kan du ta dig till centrum med såväl buss som tåg (båda färdsätten tar cirka 30 minuter, och är helt klart billigare alternativ än taxi). Tips på billiga flyg till bland annat Barcelona. 

Även några lågprisbolag trafikerar denna flygplats, men de flesta av lågprisbolagen har andra mindre flygplatser i närheten (Girona och Reus för att ta två exempel) som baser. Ryanair håller till i Girona, som ligger cirka en mil från Barcelona. Det går bussar till Barcelona cirka 20-25 minuter efter man landat. Taxi kostar över 100 Euro.

Många av sevärdheterna i Barcelona ligger på ganska bekvämt gångavstånd, men det kan vara bra att känna till att staden har både en tunnelbana och ett väl utbyggt bussnät. Vi rekommenderar inte att man hyr bil under sitt besök i staden.

Vädret i Barcelona

Barcelona har ett medelhavsklimat med varma somrar och tempererade vintrar. Det blir sällan lägre än fem grader, inte ens i januari, och sommartid ligger medeltemperaturen ganska stabilt över 25 grader.

Bostadsmarknaden i Barcelona – dyrt men bankobjekt är prisvärda

  • Som vi tidigare nämnt jobbar vi med en spansk storbank, som har sitt huvudsäte i Barcelona. De har således alltid gott om lägenheter i staden med omnejd.
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev med fastigheter i Barcelona. 
  • Vi vill poängtera att det är dyrt i centrala delarna av staden, även när det rör sig om bankåtertag (alternativen är dock för dyra för de flesta).
  • Prisexempel på den billigaste lägenheten till salu (konkursobjekt) i centrala delarna av Barcelona i skrivande stund: Lägenhet med 3 sovrum, 51 m2, byggår1966, senaste renovering 2001, kostar 51000 Euro. Den ligger i kvarteret de Horta-Guinardó.

Letar du efter en bostad i Barcelona-området? Skriv till  info@spanskafastigheter.se så återkommer vi inom kort.